300 g mięsa mielonego wołowego (np. Z łopatki wołowej)
200 g serka Philadelphia Light
20 g pieprzu zielonego z zalewy
50 g boczku w plastrach
40 g plastrów pomidora
24 g rukwi wodnej
100 ml mleka 2%
10 g masła
140 g awokado
40 g drobno posiekanej czerwonej cebuli
20 g startej białej cebuli
3 ml soku z limonki
8 g wyciśniętego czosnku
1 g świeżej kolendry
4 g soli
4 g pieprzu
15 g ketchupu
10 g musztardy dijon
3 ml sosu Worcestershire
Sposób przygotowania
Mięso mielone wymieszaj z ketchupem, białą cebulą, musztardą, sosem Worcestershire, szczyptą soli oraz pieprzu. Uformuj kotlety, ułóż na desce, przykryj folią i wstaw do lodówki na 1h.
Serek Philadelphia zmieszaj z mlekiem oraz z pieprzem zielonym z zalewy.
Po upływie 30 minut zacznij szykować pozostałe składniki burgera. Obierz awokado, usuń pestkę i rozdrobnij miąższ widelcem. Skrop sokiem z limonki, dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulkę, czosnek, świeżą kolendrę oraz pozostałą sól wraz z pieprzem i wymieszaj.
Na grillu lub patelni grillowej usmaż plastry bekonu wedle własnego upodobania oraz przekrojoną i posmarowaną masłem bułkę ( aż się zarumieni i będzie lekko chrupka – przez około 1 minutę).
Wyciągnij burgery z lodówki i grilluj przez 4-5 minut z każdej strony, następnie przełóż na ręcznik papierowy na 3 minuty.
Na dolnej części bułki rozsmaruj grubą warstwę domowego guacamole, następnie połóż kotlet, posmaruj go Philadelphią z zielonym pieprzem. Na sosie ułóż plastry pomidora, bekon oraz rukiew wodną.