Burger wołowy

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 2 maślane bułki burgerowe
  • 300 g mięsa mielonego wołowego (np. Z łopatki wołowej)
  • 200 g serka Philadelphia Light
  • 20 g pieprzu zielonego z zalewy
  • 50 g boczku w plastrach
  • 40 g plastrów pomidora
  • 24 g rukwi wodnej
  • 100 ml mleka 2%
  • 10 g masła
  • 140 g awokado
  • 40 g drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 20 g startej białej cebuli
  • 3 ml soku z limonki
  • 8 g wyciśniętego czosnku
  • 1 g świeżej kolendry
  • 4 g soli
  • 4 g pieprzu
  • 15 g ketchupu
  • 10 g musztardy dijon
  • 3 ml sosu Worcestershire

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone wymieszaj z ketchupem, białą cebulą, musztardą, sosem Worcestershire, szczyptą soli oraz pieprzu. Uformuj kotlety, ułóż na desce, przykryj folią i wstaw do lodówki na 1h.
  2. Serek Philadelphia zmieszaj z mlekiem oraz z pieprzem zielonym z zalewy.
  3. Po upływie 30 minut zacznij szykować pozostałe składniki burgera. Obierz awokado, usuń pestkę i rozdrobnij miąższ widelcem. Skrop sokiem z limonki, dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulkę, czosnek, świeżą kolendrę oraz pozostałą sól wraz z pieprzem i wymieszaj.
  4. Na grillu lub patelni grillowej usmaż plastry bekonu wedle własnego upodobania oraz przekrojoną i posmarowaną masłem bułkę ( aż się zarumieni i będzie lekko chrupka – przez około 1 minutę).
  5. Wyciągnij burgery z lodówki i grilluj przez 4-5 minut z każdej strony, następnie przełóż na ręcznik papierowy na 3 minuty.
  6. Na dolnej części bułki rozsmaruj grubą warstwę domowego guacamole, następnie połóż kotlet, posmaruj go  Philadelphią z zielonym pieprzem. Na sosie ułóż plastry pomidora, bekon oraz rukiew wodną.

Mam ochotę na

Wielkanocny pankejk – zając
Wielkanocny pankejk – zając
czas przygotowania: 30 minut
Crumble z owocami
Crumble z owocami
czas przygotowania: 35 minut
Sernik szarlotkowy
Sernik szarlotkowy
czas przygotowania: 90 minut + czas studzenia
Sernik amerykański z polewą toffi i orzechami
Sernik amerykański z polewą toffi i orzechami
czas przygotowania: 50 minut
Wiosenna tortilla
Wiosenna tortilla
czas przygotowania: 10 minut