Panierowane paluszki z tofu

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 360 g wędzonego tofu
  • ½ szkl. bułki tartej
  • 3 białka
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ szkl. nasion chia
  • ½ pęczka rzodkiewki
  • ½ czerwonej cebuli
  • 80 g roszponki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Tofu odsącz z zalewy na ręczniku papierowym, a następnie podziel na 8 równych paluszków.

2. Białka przelej do miski i lekko ubij za pomocą widelca. W drugim naczyniu wymieszaj nasiona chia oraz bułkę tartą na panierkę.

3. Rozgrzej olej na patelni. Kawałki tofu maczaj w białku, panieruj i kładź na rozgrzany olej. Smaż z każdej strony po 2-3 minuty. Usmażone paluszki ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym (aby odsączyć je z nadmiaru oleju).

4. Rzodkiewkę umyj i pokrój w cienkie plasterki. Roszponkę opłucz. Cebulę obierz i posiekaj w plastry. Warzywa przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny i oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj sałatkę, a następnie przełóż na dwa talerze.

5. Paluszki posmaruj serkiem Philadelphia ze szczypiorkiem i podawaj z sałatką.

Mam ochotę na

Wołowina zapiekana w cieście francuskim
Wołowina zapiekana w cieście francuskim
czas przygotowania: 75 minut
Tarta jabłkowo-gruszkowa
Tarta jabłkowo-gruszkowa
czas przygotowania: 120 minut
Tort naleśnikowy red velvet
Tort naleśnikowy red velvet
czas przygotowania: 2,5 godziny
Sernik matcha
Sernik matcha
czas przygotowania: 1 godzina i 8 godzin chłodzenia w lodówce
Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa
czas przygotowania: 40 minut