Czas przygotowania:
20 minut + 25 godz. autolizy i wyrastania ciasta
Składniki
Dodatki:
125 g serka Philadelphia Original
80 g salami spianata piccante
2 g świeżych listków bazylii
Sos:
125 g serka Philadelphia Original
100 g pomidorów w puszce
10 ml oliwy
1 ząbek czosnku
2 g oregano
2 g soli
Ciasto:
160 g mąki typ 00 + 15 g do posypywania
90 g wody
4 g soli
1 g drożdży
Sposób przygotowania
Przygotuj ciasto – dobę przed serwowaniem pizzy. Przy pomocy miksera planetarnego lub drewnianej łyżki wymieszaj wszystkie składniki. Przykryj miskę z ciastem wilgotną ścierką lub folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę (autoliza ciasta).
Po upływie tego czasu wyrabiaj ciasto ręcznie (na blacie oprószonym odrobiną mąki) lub hakiem do ciasta w mikserze przez 5 minut. Umieść ciasto w misce, przykryj wilgotną ścierką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 20 godzin, w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie uformuj ciasto w kulę i pozostaw pod przykryciem na kolejne 4 godziny.
Godzinę przed wstawieniem pizzy do piekarnika rozgrzej go (z kamieniem do pizzy lub blachą w środku) do temperatury 260°C.
W międzyczasie zblenduj wszystkie składniki na sos.
Po wyrośnięciu ciasta uformuj z niego placek, rozciągając kulę od środka do zewnątrz i pozostawiając gruby brzeg. Posmaruj środek placka sosem, ułóż plastry salami spiniata piccante oraz połowę listków bazylii.
Umieść pizzę na rozgrzanym kamieniu lub blasze w piekarniku na 7 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika nałóż na pizzę 5 łyżek serka Philadelphia Original i posyp pozostałymi świeżymi listkami bazylii.