Pizza neapolitańska

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 20 minut + 25 godz. autolizy i wyrastania ciasta

Składniki

Dodatki:

  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 80 g salami spianata piccante
  • 2 g świeżych listków bazylii

Sos:

  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 100 g pomidorów w puszce
  • 10 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 g oregano
  • 2 g soli

Ciasto:

  • 160 g mąki typ 00 + 15 g do posypywania
  • 90 g wody
  • 4 g soli
  • 1 g drożdży

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciasto – dobę przed serwowaniem pizzy. Przy pomocy miksera planetarnego lub drewnianej łyżki wymieszaj wszystkie składniki. Przykryj miskę z ciastem wilgotną ścierką lub folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę (autoliza ciasta).
  2. Po upływie tego czasu wyrabiaj ciasto ręcznie (na blacie oprószonym odrobiną mąki) lub hakiem do ciasta w mikserze przez 5 minut. Umieść ciasto w misce, przykryj wilgotną ścierką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 20 godzin, w temperaturze pokojowej.
  3. Po tym czasie uformuj ciasto w kulę i pozostaw pod przykryciem na kolejne 4 godziny.
  4. Godzinę przed wstawieniem pizzy do piekarnika rozgrzej go (z kamieniem do pizzy lub blachą w środku) do temperatury 260°C.
  5. W międzyczasie zblenduj wszystkie składniki na sos.
  6. Po wyrośnięciu ciasta uformuj z niego placek, rozciągając kulę od środka do zewnątrz i pozostawiając gruby brzeg. Posmaruj środek placka sosem, ułóż plastry salami spiniata piccante oraz połowę listków bazylii.
  7. Umieść pizzę na rozgrzanym kamieniu lub blasze w piekarniku na 7 minut.
  8. Po wyciągnięciu z piekarnika nałóż na pizzę 5 łyżek serka Philadelphia Original i posyp pozostałymi świeżymi listkami bazylii.

Mam ochotę na

Ciasteczka chocolate chip
Ciasteczka chocolate chip
czas przygotowania: 40 minut + czas studzenia
Truskawki z kremem waniliowym
Truskawki z kremem waniliowym
czas przygotowania: 15 minut
Ciasteczka z serkiem Philadelphia
Ciasteczka z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 120 minut
Szaszłyki drobiowe z dipem serkowo-musztardowym
Szaszłyki drobiowe z dipem serkowo-musztardowym
czas przygotowania: 30 minut
Wellington z łososiem i szpinakiem
Wellington z łososiem i szpinakiem
czas przygotowania: 60 minut