Klopsiki szwedzkie w sosie

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 100 g białej cebuli
  • 8 g czosnku
  • 60 g bułki tartej
  • 90 ml mleka
  • 10 ml oleju
  • 6 g natki pietruszki
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 15 g masła
  • 20 g mąki
  • 2 g ziela angielskiego
  • 100 g serka Philadelphia Light
  • 2 ml sosu Worcestershire
  • 4 g soli
  • 3 g świeżo mielonego pieprzu

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj mięso mielone wraz z jajkiem, bułką tartą, mlekiem, 2 g soli oraz 1 g pieprzu. Cebulę zetrzyj na dużych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę, a pietruszkę drobno posiekaj i dodaj wszystko do masy.
  2. Po wymieszaniu uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż klopsiki z każdej strony, dodając w międzyczasie masło. Przełóż klopsiki na talerz.
  3. Na patelnię wlej bulion, sos Worcestershire, dodaj ziele angielskie i lekko podgrzej. Dodaj serek Philadelphia i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż rozpuści się w bulionie. Przełóż klopsiki na patelnię i duś w sosie pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. Dopraw pozostałą solą i pieprzem.

Mam ochotę na

Grillowany bajgiel z serkiem, markelą i piklowaną cebulą
Grillowany bajgiel z serkiem, markelą i piklowaną cebulą
czas przygotowania: 15 minut
Burrito z kurczakiem
Burrito z kurczakiem
czas przygotowania: 25 minut
Faszerowane patisony
Faszerowane patisony
czas przygotowania: 50 minut
Soczysta pierś z indyka w sosie serkowo-chrzanowym
Soczysta pierś z indyka w sosie serkowo-chrzanowym
czas przygotowania: 30 minut
Uszka z mięsem z kaczki i z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny
Uszka z mięsem z kaczki i z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny
czas przygotowania: 120 minut