Makaron ryżowy z brokułami i kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania:
45 minut
Składniki
Makaron z warzywami i kurczakiem:
250 g makaronu ryżowego
300 g piersi z kurczaka
1 brokuł
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cm imbiru
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
Sos słodko-kwaśny:
125 g serka Philadelphia Original
4 łyżki pasty sriracha
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
50 ml ciepłej wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
Do podania:
125 g serka Philadelphia Original
2 łyżeczki prażonego sezamu
Sposób przygotowania
Sos słodko-kwaśny:
W misce wymieszaj serek, pastę sriracha (jeśli wolisz łagodniejszy smak, dodaj jej mniej), ocet ryżowy, miód i sos sojowy.
Stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając, aż sos osiągnie aksamitną konsystencję.
Przelej sos do osobnego pojemnika, aby można było dodawać go do makaronu przed podaniem.
Makaron z warzywami i kurczakiem:
Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź i odstaw.
Brokuł podziel na małe różyczki i podsmaż je na suchej patelni przez 3-4 minuty, aż lekko się przypieką. Możesz też upiec je w piekarniku (180°C, 10 minut).
Mięso pokrój w cienkie paski, dopraw solą i pieprzem.
Na dużej patelni lub woku rozgrzej olej sezamowy.
Wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i starty imbir, smaż przez 1-2 minuty, aż zaczną pachnieć.
Dodaj kurczaka i smaż przez ok. 5 minut, aż będzie złocisty. Wlej sos sojowy i wymieszaj.
Na patelnię z kurczakiem dołóż makaron ryżowy i brokuły, wymieszaj wszystko razem.
Przełóż gotowy makaron do szklanych pojemników (na kilka dni lub dla kilku osób).
Podanie:
Przed zamknięciem każdego pojemnika 25 g serka na wierzch makaronu i posyp prażonym sezamem.
Sos przechowuj w osobnym pojemniku i dodawaj do potrawy przed samym podaniem, aby makaron nie nasiąknął.