Sałatka z cukinią

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 150 g serka Philadelphia z ziołami
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki granatu
  • 300 g cukinii
  • 2 pomidory malinowe
  • ½ czerwonej cebuli
  • 75 g rukoli
  • 75 g roszponki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Cukinię umyj, odetnij końce i pokrój w słupki. Kolejno oprósz solą oraz pieprzem, a następnie posmaruj 2 łyżkami oliwy. Tak przygotowaną przełóż na patelnię i podsmaż z obu stron po 3−4 minuty.

2. Pomidory malinowe sparz, pozbaw skórki i pokrój w grubą kostkę. Obraną, czerwoną cebulę posiekaj w piórka.

3. W miseczce wymieszaj 2 łyżki oliwy i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

4. Wymieszaj rukolę z roszponką i rozłóż je na talerzu. Następnie nałóż czerwoną cebulę i pomidory malinowe. Na wierzchu sałatki połóż cukinię. Skrop całość przygotowanym sosem.

5. Przed podaniem udekoruj sałatkę pestkami granatu oraz serkiem Philadelphia z ziołami.

Mam ochotę na

Focaccia z boczkiem i oliwkami
Focaccia z boczkiem i oliwkami
czas przygotowania: 2,5 godz. (1 godz. na wyrośnięcie ciasta)
Tureckie kofty z dipem
Tureckie kofty z dipem
czas przygotowania: 35 minut
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska
czas przygotowania: 20 minut + 25 godz. autolizy i wyrastania ciasta
Kurka w kurkach
Kurka w kurkach
czas przygotowania: 35 minut
Focaccia di recco
Focaccia di recco
czas przygotowania: 50 minut