Sałatka z kwiatami

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 80 ml mleka
  • 6 ml soku z cytryny
  • 160 g sera halloumi
  • 100 g miksu młodych liści
  • 75 g rzodkiewek
  • 15 g kiełków rzodkiewek
  • 15 g kwiatów jadalnych (np. bratków lub stokrotek)
  • 200 g kalafiora
  • 80 ml octu winnego
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6 goździków
  • 250 ml wody
  • 8 g cukru
  • 6 g soli

Sposób przygotowania

  1. Dzień przed zaserwowaniem sałatki umyj kalafiora i podziel na różyczki. Zblanszuj je przez 2 minuty. Przełóż różyczki kalafiora do wyparzonego słoika. W małym garnuszku zagotuj wodę z octem, cukrem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, goździkami oraz solą. Zalej zawartość słoika zalewą, a po ostudzeniu wstaw na noc do lodówki.
  2. Na rozgrzanej patelni grillowej smaż pokrojone kawałki sera halloumi do zarumienienia (około 2 minut z każdej strony).
  3. Serek Philadelphia ze szczypiorkiem wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
  4. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.
  5. Młode listki wymieszaj z rzodkiewką, różyczkami piklowanego kalafiora oraz grillowanym serem halloumi. Posyp sałatkę kiełkami oraz jadalnymi kwiatami. Polej sosem z serka Philadelphia ze szczypiorkiem.

Mam ochotę na

Miniserniczki z czekoladą
Miniserniczki z czekoladą
czas przygotowania: ok. 4 godz.
Pieczone ziemniaki à la kumpir turecki
Pieczone ziemniaki à la kumpir turecki
czas przygotowania: 1 godzina 10 minut + czas studzenia
Sernik japoński
Sernik japoński
czas przygotowania: 70 minut
Nuggetsy z serkowym dipem
Nuggetsy z serkowym dipem
czas przygotowania: 25 minut
Muffinki świąteczne
Muffinki świąteczne
czas przygotowania: 60 minut