Japońskie hotcakes pani Anety

Ilość porcji: 6 (w kwadratowej formie ok. 10×10 cm)
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 1 i ½ szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki serka Philadelphia Original
  • szczypta soli
  • 1 i ¼ szklanki + 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki przypraw korzennych
  • 1 żółtko
  • 3 białka
  • ½ owocu granatu
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka miodu
  • pierścienie cukiernicze lub kwadratowe foremki

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, przyprawy korzenne i sól. W osobnym naczyniu połącz ze sobą mleko, masło, serek Philadelphia i żółtko. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Suche składniki zmiksuj z mokrymi, aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.

2. Pierścienie lub foremki dokładnie natłuść i ułóż je na patelni z rozgrzanym olejem.
Do połowy napełniaj je ciastem i smaż do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza (ok. 4 minuty). Po tym czasie odwróć foremki z ciastem na drugą stronę i ponownie smaż 4 minuty.

3. Pomarańcze obierz, rozdziel na części, usuń ewentualne pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż je na miodzie. Dodaj ziarenka granatu. Hotcakes udekoruj owocami.

Mam ochotę na

Crumble z owocami
Crumble z owocami
czas przygotowania: 35 minut
Szakszuka z pieczywem z serkiem Philadelphia
Szakszuka z pieczywem z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 25 minut
Zupa warzywna
Zupa warzywna
czas przygotowania: 30 minut
Risotto z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Risotto z suszonymi pomidorami i szpinakiem
czas przygotowania: 30 minut
Muffiny z kremem i pajączkami
Muffiny z kremem i pajączkami
czas przygotowania: 30 minut