Azjatycki naleśnik

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 szalotka
  • 2 cm imbiru
  • 1 szklanka poszatkowanej kapusty
  • 1 papryczka chili
  • ½ cukinii (pokrojonej w paski)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki wody
  • 3 szczypty soli
  • pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku
  • kilka listków mięty
  • 125 g serka Philadelphia z ziołami

Sos

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 szczypta płatków chili

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w piórka szalotkę i imbir pokrojony w słupki, smaż 4 minuty. Dorzuć kapustę, cukinię i papryczkę pokroją w plasterki (kilka słupków cukinii i plasterków chili pozostaw do dekoracji), smaż 4 minuty.
  2. Jajka, mąkę, wodę, 100 g serka, sól i pieprz zmiksuj na jednolitą masę.
  3. Warzywa na patelni zalej masą jajeczną. Dosyp na wierzch ¾ pokrojonego na duże kawałki szczypiorku.
  4. Smaż omlet na wolnym ogniu około 5 minut. Następnie przewróć go na drugą stronę za pomocą 2 szpatułek.
  5. Połącz wszystkie składniki na sos.
  6. Usmażony omlet przełóż na talerz, skrop sosem i posyp szczypiorem. Udekoruj listkami mięty i kleksami serka.

Mam ochotę na

Pieczeń wieprzowa z morelami
Pieczeń wieprzowa z morelami
czas przygotowania: 160 minut
Koktajl z natki pietruszki
Koktajl z natki pietruszki
czas przygotowania: 10 minut
Spaghetti z łososiem
Spaghetti z łososiem
czas przygotowania: 15 minut
Serek Philadelphia z batatem
Serek Philadelphia z batatem
czas przygotowania: 15 minut
Talarki pumpernikla z wędzonym pstrągiem tęczowym
Talarki pumpernikla z wędzonym pstrągiem tęczowym
czas przygotowania: 20 minut