Sernikoszarlotka

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 90 minut + 2 godziny chłodzenia

Składniki

Spód:

  • 100 g ciastek owsianych
  • 2 łyżki masła

Sernik:

  • 400 g serka Philadelphia Original
  • 50 g mleka skondensowanego
  • 2 jajka
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru

Jabłka:

  • 1 łyżka masła
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 3 szczypty cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  2. Ciastka zmiksuj z masłem na konsystencję mokrego piasku, przełóż na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociśnij, żeby powstał równy spód.
  3. Składniki na sernik zmiksuj na jednolitą masę i wlej do formy. Piecz przez 40 minut. Sernik pozostaw do przestudzenia, a w tym czasie przygotuj jabłka.
  4. Na patelni rozpuść masło. Dodaj obrane jabłka pokrojone w drobną kostkę. Obsyp je cukrem i cynamonem, smaż przez 5 minut. Przestudź i wyłóż na sernik.
  5. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny. 

Mam ochotę na

Słowackie haluszki (bryndzové halušky)
Słowackie haluszki (bryndzové halušky)
czas przygotowania: 30 minut
Tarta z frużeliną wiśniową
Tarta z frużeliną wiśniową
czas przygotowania: 50 minut
Burger z awokado
Burger z awokado
czas przygotowania: 15 minut
Serek Philadelphia z boczkiem, cukinią i sosem carbonara
Serek Philadelphia z boczkiem, cukinią i sosem carbonara
czas przygotowania: 5 minut
Rogaliki drożdżowe z migdałowym nadzieniem
Rogaliki drożdżowe z migdałowym nadzieniem
czas przygotowania: 30 minut