Papier ryżowy włóż do letniej wody na 2 sekundy. Następnie rozłóż go na desce i poczekaj, aż zmięknie.
W 1/3 długości papieru ułóż 4 krewetki, kilka plastrów ogórka i marchewkę w drobnych słupkach. Przykryj to odrobiną poszatkowanej sałaty i listkami kolendry. Dodaj makaron vermicelli. Zawiń dokładnie papier (jak naleśniki na krokiety – zakładając boki do środka). Przygotuj 3 sztuki takich spring rollsów.
Pokrój: truskawki i kiwi na bardzo cienkie plasterki, banana – na drobne słupki. Na przygotowanym papierze rozłóż owoce, poszatkowaną sałatę i makaron. Zawiń 3 rollsy na słodko.
Do słonych rollsów podaj sos słodko-kwaśny, a do słodkich sos stworzony na bazie serka Philadelphia (połącz serek z jogurtem i poszatkowaną miętą).