małe pierniczki (np. w kształcie gwiazdek, choinek lub serduszek)
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj tortownicę o średnicy 20-22 cm, wykładając jej dno papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąki, cukier, przyprawę piernikową, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce połącz mokre składniki: jajka, mleko, olej i miód. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj, aż masa będzie jednolita.
Przelej masę do tortownicy i piecz 40-50 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, a następnie przekrój na 3 równe blaty.
Utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj serek, przyprawę piernikową i ekstrakt waniliowy. Miksuj na niskich obrotach, aż krem będzie gładki. Wstaw do lodówki na 15-20 minut.
Na pierwszy blat nałóż cienką warstwę powideł śliwkowych, a następnie krem z serka. Przykryj drugim blatem i powtórz warstwy: powidła, krem. Nałóż trzeci blat i posmaruj cały tort kremem, wyrównując boki i wierzch.
Ułóż małe pierniczki na wierzchu tortu oraz po bokach. Możesz dodatkowo oprószyć tort cukrem pudrem, aby uzyskać świąteczny efekt „śniegu”.