Czas przygotowania:
25 minut + czas gotowania20 minut
Składniki
125 g kruszonych biszkoptów
40 g roztopionego masła
1 duże, obrane jabłko, pokrojone w kostkę
sok z połowy cytryny
210 g cukry pudru
15 g masła
5 listków żelatyny
50 ml soku jabłkowego
280 g serka Philadelphia Original
200 ml śmietany, ubitej
25 g popcornu o smaku toffee
30 ml solonego sosu karmelowego
Sposób przygotowania
Przygotowanie spodu. Przygotuj 8 metalowych okrągłych foremek – pierścieni o średnicy ok. 6-7 cm i połóż je na blaszce do pieczenia. Połącz ze sobą pokruszone biszkopty i stopione masło. Podziel równo masę i rozłóż ją do foremek, dobrze dociskając. Odłóż do schłodzenia.
Przygotowanie skarmelizowanych jabłek. Jabłka polej sokiem z cytryny, aby zapobiec zbrązowieniu. Odstaw. Na dno patelni rozsyp cukier i podgrzewaj go na średnim ogniu, cały czas obserwując. Kiedy zauważysz, że zaczyna się on skraplać na krawędziach i brązowieć, przesuwaj go na środek patelni. Należy unikać mieszania. Jak tylko masa będzie miała jednolity, bursztynowy kolor, trzeba zdjąć patelnię z ognia. Ostrożnie dodaj masło, uważaj, bo może pryskać. Następnie wymieszaj masę z osuszonymi jabłkami. Gotuj jabłka w karmelu przez kilka minut.
Przygotowanie nadzienia. Zanurz żelatynę w misce z zimną wodą i pozostaw do zmiękczenia. Następnie dobrze odsącz. W międzyczasie podgrzej sok jabłkowy. Dodaj do niego zmiękczoną żelatynę i mieszaj dopóki się nie rozpuści. Wymieszaj serek Philadelphia z pozostałym cukrem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodawaj sok jabłkowy z żelatyną do serka i połącz z bitą śmietaną. Powstałą masę podziel równo i przełóż do 8 foremek, przekładając je skarmelizowanymi jabłkami (połóż je także na wierzchu). Wstaw do lodówki na 3 godziny.
Tuż przed podaniem, ogrzej foremki, by bez problemu wyjąć z nich miniserniki. Ozdób ciasto popcornem lub jeśli lubisz – sosem karmelowym.