Tarta marakuja

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 8 godzin

Składniki

Składniki na spód:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru

Dodatkowo:

  • 400 g pulpy marakui
  • 250 g serka Philadelphia Original
  • 1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania

  1. Połącz mąkę, masło i cukier do uzyskania jednolitej masy. Uformuj kulę z ciasta, a następnie wstaw ją do lodówki na 40 minut.

  2. Po schłodzeniu, rozwałkuj ciasto i wyłóż nim spód tortownicy. Nakłuj ciasto widelcem, aby zapobiec jego puchnięciu podczas pieczenia.
    Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz spód przez około 15-20 minut, aż będzie złocisty. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

  3. W międzyczasie rozpuść żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misce wymieszaj pulpę z marakui z serkiem Philadelphia. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszaj.

  4. Na wystudzony spód wylej masę z marakui i serka. Wstaw do lodówki na 6 godzin, aż masa stężeje.

  5. Gdy tarta jest już dobrze schłodzona, wyjmij deser z lodówki, pokrój na kawałki i podawaj.

Mam ochotę na

Truskawki z kremem waniliowym
Truskawki z kremem waniliowym
czas przygotowania: 15 minut
Tort makowo-pomarańczowy
Tort makowo-pomarańczowy
czas przygotowania: 120 minut
Zielone pierogi à la uszka
Zielone pierogi à la uszka
czas przygotowania: 75 minut
Zupa z młodej kapusty z purée ziemniaczanym
Zupa z młodej kapusty z purée ziemniaczanym
czas przygotowania: 45 minut
Sernik śmietankowa chatka
Sernik śmietankowa chatka
czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia