Maczajka

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 4 szklanki wody
  • 120 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki serka Philadelphia Original

Dodatkowo:

  • 6 kromek chałki
  • 5 łyżek oleju
  • 2 cebule
  • 125 g serka Philadelphia Original

Sposób przygotowania

  1. Grzyby zalej wodą, a następnie gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
  2. W tym czasie rozgrzej olej na patelni i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Smaż na złoty kolor.
  3. Na patelni rozpuść masło i wsyp mąkę, smaż na jasnobrązowy kolor.
  4. Do wrzącego wywaru z grzybami dokładaj podsmażoną mąkę, łyżka po łyżce i rozkłócaj trzepaczką. Na koniec dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, 2 łyżkami serka, sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  5. Zupę serwuj polaną cebulą, z kleksem serka oraz z chałką.

Mam ochotę na

Terrina z łososiem
Terrina z łososiem
czas przygotowania: 15 minut
Pieczona owsianka
Pieczona owsianka
czas przygotowania: 25 minut
Krem z białych warzyw
Krem z białych warzyw
czas przygotowania: 40 minut
Chłodnik rzodkiewkowy
Chłodnik rzodkiewkowy
czas przygotowania: 15 minut
Sałatka ziemniaczana ze stekiem
Sałatka ziemniaczana ze stekiem
czas przygotowania: 45 minut