Chipsy z warzyw korzeniowych

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

Składniki na chipsy:

  • 1 batat
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • sól i pieprz
  • 2 szczypty kuminu
  • 2 szczypty papryki czerwonej słodkiej
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy

 

  • ½ awokado
  • ¼ czerwonej cebuli
  • kilka gałązek kolendry

Składniki na sos różowy:

  • 3 łyżki srirachy
  • 2 łyżki serka Philadelphia Original
  • 2 łyżki majonezu

Składniki na sos zielony:

  • ½ awokado
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki serka Philadelphia Original
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Warzywa obierz i poszatkuj na kuchennej mandolinie na cienkie plasterki. Oprósz solą, pieprzem, kuminem i czerwoną papryką, skrop oliwą i dokładnie wymieszaj.
  2. Plasterki warzyw przełóż na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia i piecz przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C (termoobieg).
  3. Składniki na sos różowy dokładnie połącz i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Składniki na sos zielony przełóż do blendera kielichowego i zmiksuj na jednolitą masę.
  5. Awokado i cebulę pokrój w kostkę.
  6. Upieczone warzywa przełóż na paterę, obsyp kawałkami awokado i cebuli, udekoruj listkami kolendry. Podawaj z sosami.

Mam ochotę na

Deser a la pavê de maracujá
Deser a la pavê de maracujá
czas przygotowania: 25 minut
Sernik baskijski
Sernik baskijski
czas przygotowania: 70 minut
Tuńczyk z pieczonymi brokułami
Tuńczyk z pieczonymi brokułami
czas przygotowania: 10 minut
Biała kiełbasa z szalotką i serkiem śmietankowym
Biała kiełbasa z szalotką i serkiem śmietankowym
czas przygotowania: 20 minut
Kremowa zupa kalafiorowa z serkiem Philadelphia
Kremowa zupa kalafiorowa z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 10 minut