Chlebek naan

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut + czas wyrastania ciasta

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia Light
  • 300 g mąki pszennej
  • 5 g suszonych drożdży
  • 80 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 ml wody
  • 20 g ziaren czarnego sezamu
  • 4 g cukru
  • 5 g soli

Sposób przygotowania

1. W misce umieść: mąkę, jogurt, wodę, drożdże instant, cukier, sól oraz oliwę. Wyrób za pomocą dłoni na gładkie ciasto. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrastania.

2. Wyrośnięte ciasto podziel na osiem równych części. Każdy kawałek uformuj dłońmi w kulkę, a następnie spłaszcz. Placki ułóż obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką na 10 minut.

3. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C i piecz 8-10 minut na złoty kolor. Gotowe chlebki wystudź. Podawaj posmarowane serkiem Philadelphia Light i posypane ziarnami czarnego sezamu.

Mam ochotę na

Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado
czas przygotowania: 20 minut
Galetes bretonnes (naleśniki gryczane)
Galetes bretonnes (naleśniki gryczane)
czas przygotowania: 25 minut
Minibabki z polewą czekoladową
Minibabki z polewą czekoladową
czas przygotowania: 45 minut
Sałatka w słoiku
Sałatka w słoiku
czas przygotowania: 25 minut
Sernik z jagodami i herbatą Earl Grey
Sernik z jagodami i herbatą Earl Grey
czas przygotowania: 30 minut