Pulpety w sosie koperkowym

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 1 duży pęczek koperku
  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone z indyka dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Formuj nieduże kulki (pulpety).
  2. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć szalotkę pokrojoną w kostkę i smaż przez 3 minuty.
  3. Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 3 minuty, zalej wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć, dołóż pulpety z indyka, gotuj przez 5 minut pod przykryciem.
  4. Mleko połącz z mąką i zalej pulpety, energicznie wymieszaj i dodaj 125 g serka. Gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec wrzuć posiekany koperek.
  5. Pulpety podawaj z kleksami serka i ulubioną sałatką.

Mam ochotę na

Kanapka z serkową pastą
Kanapka z serkową pastą
czas przygotowania: 10 minut
Tureckie kofty z dipem
Tureckie kofty z dipem
czas przygotowania: 35 minut
Awokado z rybą i kaszą jaglaną
Awokado z rybą i kaszą jaglaną
czas przygotowania: 35 minut
Tort naleśnikowy
Tort naleśnikowy
czas przygotowania: 45 minut + czas chłodzenia naleśników
Zupa azjatycka
Zupa azjatycka
czas przygotowania: 30 minut