Bowl z kurczakiem i szparagami

Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g filetu z kurczaka
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 zielone szparagi
  • ¼ ogórka
  • 1 rzodkiewka
  • 2 łyżki serka Philadelphia Light
  • 6 liści sałaty rzymskiej
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła, dodaj szparagi pozbawione zdrewniałych końcówek i pokrojone na 3 części. Smaż 3 minuty, dopraw solą i pieprzem, odłóż na talerz.
  3. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki masła i oliwę, wrzuć kurczaka pokrojonego na centymetrowe kawałki, oprósz solą i pieprzem oraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 5 minut, co chwilę mieszając, na koniec dodaj sos chili i odstaw mięso na bok.
  4. Przełóż ugotowany ryż do miski, na wierzchu ułóż kurczaka, szparagi oraz plasterki pokrojonego ogórka i rzodkiewki. Obok warzyw dołóż porwane na mniejsze kawałki liście sałaty rzymskiej. Udekoruj kleksami serka i oprósz całość szczypiorkiem.

Mam ochotę na

Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa
czas przygotowania: 60 minut
Brownie z bananem
Brownie z bananem
czas przygotowania: 60 minut
Awokado z rybą i kaszą jaglaną
Awokado z rybą i kaszą jaglaną
czas przygotowania: 35 minut
Tarta dyniowa
Tarta dyniowa
czas przygotowania: 90 minut
Muszle z polędwiczkami orientalnymi
Muszle z polędwiczkami orientalnymi
czas przygotowania: 30 minut