Tort różany

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut + czas studzenia ciasta

Składniki

Krem

  • 500 g serka Philadelphia Original
  • 200 g miękkiego masła
  • 20 ml wody różanej
  • 500 g cukru pudru
  • 1 ml różowego barwnika spożywczego w żelu

Ciasto

  • 450 g mąki tortowej
  • 450 g drobnego cukru
  • 300 ml mleka
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 9 białek z jajek kurzych (ok. 315 g)
  • 250 g miękkiego masła + 3 łyżki do wysmarowania form
  • 25 ml wody różanej
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 3 g soli
  • 2 ml różowego barwnika spożywczego w żelu
  • płatki różane do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj 3 tortownice o średnicy 18 cm i wysmaruj je masłem. Wytnij z papieru do pieczenia 3 koła o takiej samej średnicy oraz 3 paski o długości obwodu tortownicy. Wyłóż nimi posmarowane masłem formy. Piekarnik nagrzej do 180°C (góra i dół, bez termoobiegu).
  2. W dużej misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru oraz sól. Dodaj miękkie masło i ucieraj na niskich obrotach miksera do uzyskania masy podobnej do kruszonki.
  3. Ubij białka z mlekiem i wodą różaną, aż powstanie piana.
  4. Stopniowo dodawaj białka z mlekiem do dużej miski, mieszając do połączenia się składników. Powinna powstać biała masa.
  5. Podziel ciasto na 3 równe części. Do pierwszej porcji dodaj na początek 2-3 krople barwnika spożywczego i cały czas mieszając, stopniowo dodawaj kolejne, jeśli będzie taka potrzeba. Dokładnie wymieszaj. Do pozostałych części ciasta wlej odpowiednio połowę i 1/3 porcji barwnika dodanej do pierwszej części.
  6. Przelej każdą porcję ciasta do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 minut. Następnie przełóż blaty ciasta na kratkę do całkowitego wystudzenia.
  7. W tym czasie przygotuj krem. Ważne, aby serek Philadelphia Original oraz masło były w temperaturze pokojowej. Umieść masło w misce i ubijaj (w przypadku miksera planetarnego lub ręcznego użyj końcówki trzepaczki). Powoli dodawaj porcje serka, tak by składniki dokładnie wymieszały się ze sobą. Przesiej do miski cukier puder, cały czas miksując, a na koniec wlej wodę różaną i połącz za pomocą trzepaczki.
  8. Podziel krem na 3 porcje i dodaj do nich barwnik w analogicznych proporcjach, co w przypadku ciasta. Każdą część dokładnie wymieszaj, zgarniając szpatułką krem ze ścianek miski.
  9. Ułóż tort, zaczynając od najciemniejszego ciasta na spodzie. Posmaruj je najciemniejszym kremem i przykryj kolejnym blatem. Powtarzaj z kolejnymi dwoma ciastami (najjaśniejsze zostaw na wierzch), smarując je pasującymi odcieniami kremu.
  10. Złożone ciasto pokryj paskami kremu, zaczynając od najciemniejszego na dole po najjaśniejszy na wierzchu. Rozsmaruj krem przy pomocy długiej szpatułki, uzyskując różowe cieniowanie (gradient). Ozdób tort płatkami róż.

Mam ochotę na

Sałatka z pomidorów i awokado
Sałatka z pomidorów i awokado
czas przygotowania: 15 minut
Minitorcik à la węgierski
Minitorcik à la węgierski
czas przygotowania: 35 minut
Nowojorski sernik z pomarańczą
Nowojorski sernik z pomarańczą
czas przygotowania: 1,5 godz.
Sałatka z soczewicą
Sałatka z soczewicą
czas przygotowania: 25 minut
Fish burger
Fish burger
czas przygotowania: 15 minut