Chaczapuri

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • 250 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 500 g mąki pszennej typ „0” (jak na pizzę)
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
  • 8 g drożdży suchych
  • 20 ml oliwy + 10 ml do smarowania
  • 5 g soli
  • 10 g cukru
  • 6 jajek
  • 10 g świeżego szczypiorku do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciasto na chaczapuri: wymieszaj mąkę, drożdże, sól, cukier, oliwę, ciepłe mleko oraz wodę. Mieszaj ręcznie na blacie lub przy pomocy miksera planetarnego z końcówką do wyrabiania ciasta na pizzę przez około 15 minut, aż masa będzie elastyczna i przestanie lepić się do rąk. Wyrobione, gładkie ciasto przełóż do miski, przykryj lekko wilgotną ścierką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrabiaj wyrośnięte ciasto jeszcze przez parę minut, podziel je na 6 kul, przykryj ścierką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Nagrzej piekarnik do 220°C.
  2. Po 15 minutach rozwałkuj pojedyncze placki i uformuj w dowolny kształt, zagniatając krawędzie do środka, tak by uzyskać grubszy brzeg. Środki wypełnij serkiem Philadelphia ze szczypiorkiem, a brzegi posmaruj pozostałą oliwą. Odstaw placki na 15 minut do wyrośnięcia, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika (bez termoobiegu).
  3. Piecz przez 20 minut lub do momentu, kiedy brzegi ciasta będą lekko rumiane. Wyjmij blachę z chaczapuri, do każdego z nich wbij po jajku i wstaw na 5 minut do piekarnika. Serwuj posypane świeżym szczypiorkiem.

Mam ochotę na

Awokado z rybą i kaszą jaglaną
Awokado z rybą i kaszą jaglaną
czas przygotowania: 35 minut
Hummus z serkiem śmietankowym i ziołami
Hummus z serkiem śmietankowym i ziołami
czas przygotowania: 15 minut
Zupa z młodymi ziemniakami i bobem
Zupa z młodymi ziemniakami i bobem
czas przygotowania: 35 minut
Jajka pod pierzynką Phily
Jajka pod pierzynką Phily
czas przygotowania: 25 minut
Przystawka z buraka
Przystawka z buraka
czas przygotowania: 15 minut (+ czas pieczenia/gotowania buraka)