200 g twarogu półtłustego (zmielonego lub rozgniecionego)
2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
Sos śmietanowo-makowy:
250 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru (do smaku)
2 łyżki suchego maku
szczypta wanilii (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj jajko, olej i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając składniki. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Owiń je folią spożywczą i odstaw na 20-30 minut, aby odpoczęło.
W misce połącz serek, twaróg, cukier puder, żółtko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj na gładką masę.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek (ok. 2-3 mm grubości). Wykrawaj kółka o średnicy ok. 8-10 cm. Na każde kółko nałóż łyżeczkę masy serowej. Złóż ciasto na pół, dokładnie zlep brzegi, aby masa nie wypłynęła podczas gotowania.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gotuj pierogi partiami przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową i odstaw.
W rondlu podgrzej kremówkę z cukrem pudrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj suchy mak i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, żeby sos lekko zgęstniał. Opcjonalnie dodaj odrobinę wanilii.
Pierogi ułóż na talerzu i polej gorącym sosem śmietanowo-makowym. Możesz udekorować je ziarenkami maku lub odrobiną cukru pudru.