Pierogi z makiem

Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Masa serowa:

  • 200 g serka Philadelphia Original
  • 200 g twarogu półtłustego (zmielonego lub rozgniecionego)
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego

Sos śmietanowo-makowy:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 2 łyżki suchego maku
  • szczypta wanilii (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj jajko, olej i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając składniki. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Owiń je folią spożywczą i odstaw na 20-30 minut, aby odpoczęło.
  2. W misce połącz serek, twaróg, cukier puder, żółtko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj na gładką masę.
  3. Ciasto rozwałkuj na cienki placek (ok. 2-3 mm grubości). Wykrawaj kółka o średnicy ok. 8-10 cm. Na każde kółko nałóż łyżeczkę masy serowej. Złóż ciasto na pół, dokładnie zlep brzegi, aby masa nie wypłynęła podczas gotowania.
  4. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gotuj pierogi partiami przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową i odstaw.
  5. W rondlu podgrzej kremówkę z cukrem pudrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj suchy mak i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, żeby sos lekko zgęstniał. Opcjonalnie dodaj odrobinę wanilii.
  6. Pierogi ułóż na talerzu i polej gorącym sosem śmietanowo-makowym. Możesz udekorować je ziarenkami maku lub odrobiną cukru pudru.
Znajdź podobne dania: NabiałDania główneJajka

Mam ochotę na

Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka
czas przygotowania: 20 minut
Strucla serowa
Strucla serowa
czas przygotowania: 150 minut
Pierogi lubelskie
Pierogi lubelskie
czas przygotowania: 75 minut
Syrniki ukraińskie
Syrniki ukraińskie
czas przygotowania: 35 minut
Polenta z serkiem i borowikami
Polenta z serkiem i borowikami
czas przygotowania: 45 minut