Tarta dyniowo-brzoskwiniowa

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki

Spód

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 200 g purée z dyni
  • 200 g serka Philadelphia Original
  • 100 g brzoskwiń (świeżych lub z puszki), drobno posiekanych
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Dekoracja

  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g serka Philadelphia Original
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka drobnych wiórków czekoladowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Zagnieć mąkę, masło, cukier puder, jajko i szczyptę soli na gładkie ciasto. Owiń folią i schłodź w lodówce przez 30 minut.
  2. Rozwałkuj ciasto, wylep nim formę do tarty i piecz w 180°C przez 12-15 minut, aż będzie złociste.
  3. Zmiksuj 200 g serka, purée z dyni, jajko, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodaj posiekane brzoskwinie, wymieszaj.
  4. Wylej masę na podpieczony spód i piecz w 180°C przez 30-35 minut, aż masa się zetnie.
  5. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj 100 g serka, cukier puder i ekstrakt waniliowy, delikatnie wymieszaj.
  6. Po ostudzeniu tarty udekoruj ją bitą śmietaną z serkiem i drobnymi czekoladowymi wiórkami.

Mam ochotę na

Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa
czas przygotowania: 40 minut
Kurka w kurkach
Kurka w kurkach
czas przygotowania: 35 minut
Kotleciki orzechowe z kapustą na miodzie i żurawinowym serkiem
Kotleciki orzechowe z kapustą na miodzie i żurawinowym serkiem
czas przygotowania: 90 minut
Chińskie pierożki dim sum
Chińskie pierożki dim sum
czas przygotowania: 25 minut
Tort różany
Tort różany
czas przygotowania: 1 godzina 30 minut + czas studzenia ciasta