Burrito z kurczakiem

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 150 g serka Philadelphia z ziołami
  • 2 tortille
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • ½ awokado
  • ½ limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g żółtej papryki
  • 50 g sałaty lodowej
  • ¼ pęczka świeżej kolendry
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta chilli
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Filet z kurczaka oczyść i pokrój w paski. Mięso przełóż do miski i dopraw: solą, pieprzem, kuminem, oregano, papryką wędzoną, chilli i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dolej łyżkę oleju i dokładnie wymieszaj.

2. Przełóż mięso na rozgrzaną patelnię i smaż 5-6 minut, często mieszając.

3. Miąższ awokado pokrój w plastry i skrop sokiem z limonki. Paprykę potnij w paski.

4. Na tortille nałóż równe porcje: serka Philadelphia z ziołami, kurczaka, awokado, papryki, sałaty lodowej i listków kolendry. Boki tortilli zawiń delikatnie do środka i ciasno zroluj całość. Następnie ułóż na rozgrzanej patelni i rumień po 1-2 minuty z każdej strony.

5. Gotowe buritto przekrój na pół i podawaj.

Mam ochotę na

Sałatka z kaszą bulgur i pieczoną dynią
Sałatka z kaszą bulgur i pieczoną dynią
czas przygotowania: 30 minut
Krem z buraków i jabłek
Krem z buraków i jabłek
czas przygotowania: 45 minut
Szaszłyki z dorszem, batatem i cukinią
Szaszłyki z dorszem, batatem i cukinią
czas przygotowania: 25 minut
Makrela z ziemniakami
Makrela z ziemniakami
czas przygotowania: 15 minut
Szpinakowe muffiny
Szpinakowe muffiny
czas przygotowania: 40 minut + czas studzenia