125 g serka Philadelphia z ziołami (w temperaturze pokojowej)
70 ml mleka
0,5 kg dojrzałych pomidorków cherry
100 g czerwonej papryki ramiro
80 g świeżego ogórka
20 g czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
30 ml oliwy
6 ml soku z cytryny (opcjonalnie ocet winny)
30 g pieczywa
3 g soli
2 g pieprzu
6 g listków świeżego oregano
Sposób przygotowania
Pomidorki cherry, paprykę oraz ogórka dokładnie umyj. Usuń z papryki wszystkie nasiona i błony, a z ogórka same nasiona.
Pomidorki przekrój na pół. Pozostałe warzywa, łącznie z obranym czosnkiem i cebulą, pokrój w kosteczkę. Przełóż pokrojone warzywa wraz z kromkami pieczywa do miski i wymieszaj z solą. Odstaw na 30 minut.
Po upływie tego czasu zblenduj dokładnie składniki, dolewając jednocześnie oliwy, soku z cytryny lub octu i doprawiając pieprzem.
Serek Philadelphia z ziołami wymieszaj z mlekiem – aż do pozbycia się grudek. Rozlej gazpacho do dwóch misek, dołóż do każdej porcji połowę serka i posyp zupę listkami świeżego oregano.