Pizza z patelni

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 100 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 6 plastrów salami
  • 50 g mozzarelli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 gałązki bazylii

Ciasto:

  • 1 łyżka oliwy
  • 80 ml wody
  • ¾ szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania

1. Składniki na ciasto zagnieć i uformuj w kulę. Następnie rozwałkuj ciasto na koło o średnicy 24 cm. Patelnię rozgrzej i natłuść oliwą. Wyłóż na nią spód pizzy i smaż 5 minut, po czym przewróć na drugą stronę.

2. Przecier pomidorowy wymieszaj z 25 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem i rozsmaruj na cieście. Na wierzchu ułóż salami oraz porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę. Smaż pizzę przez 6-7 minut pod przykryciem.

3. Gotową pizzę podziel na 6 porcji. Podawaj udekorowaną 75 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem oraz listkami bazylii.

Mam ochotę na

Biała kiełbasa z szalotką i serkiem śmietankowym
Biała kiełbasa z szalotką i serkiem śmietankowym
czas przygotowania: 20 minut
Sernik pistacjowy dla Mikołaja
Sernik pistacjowy dla Mikołaja
czas przygotowania: 40 minut
Burgery sushi
Burgery sushi
czas przygotowania: 50 minut
Halibut w sosie śmietanowym na parze
Halibut w sosie śmietanowym na parze
czas przygotowania: 30 minut
Wielkanocny pankejk – zając
Wielkanocny pankejk – zając
czas przygotowania: 30 minut