Stek z polędwicy wołowej

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 100 g serka Philadelphia z ziołami
  • 2 plastry polędwicy wołowej (ok. 175 g każdy)
  • 1 bagietka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Mięso ogrzej do temperatury pokojowej. Natrzyj każdy plaster łyżką oliwy.

2. Nagrzej piekarnik do 220°C. Na rozgrzanej suchej patelni nadającej się do zapiekania połóż plastry wołowiny. Smaż z każdej strony po 2 minuty. Nałóż po 1 łyżce masła na mięso i wstaw patelnię do piekarnika. Zapiekaj steki przez 5 minut.

Po tym czasie wyjmij polędwicę z piekarnika. Odczekaj 5-6 minut, aby mięso odpoczęło, dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. W miseczce wymieszaj majonez, jogurt oraz kapary.

4. Sałatę opłucz, oderwij liście i przełóż do salaterki. Polej 2 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

5. Bagietkę pokrój na małe kromki.

6. Posmarowane serkiem Philadelphia z ziołami steki przełóż na talerz. Podawaj z dipem kaparowym, sałatą rzymską oraz bagietką. Udekoruj steki natką pietruszki.

Mam ochotę na

Sernik Käsekuchen
Sernik Käsekuchen
czas przygotowania: 35 minut + czas pieczenia
Serek Philadelphia z boczkiem, cukinią i sosem carbonara
Serek Philadelphia z boczkiem, cukinią i sosem carbonara
czas przygotowania: 5 minut
Lody kokosowo-limonkowe z grillowanym melonem
Lody kokosowo-limonkowe z grillowanym melonem
czas przygotowania: 25 minut
Placki z cukinii
Placki z cukinii
czas przygotowania: 20 minut
Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki
czas przygotowania: 25 minut i czas chłodzenia