Túrós rétes (strudel węgierski)

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia

Składniki

  • 250 g serka Philadelphia Light
  • 300 g ciasta filo (7 arkuszy)
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g frużeliny wiśniowej
  • 8 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania

1. Serek Philadelphia Light zmiksuj z 4 łyżkami cukru pudru, żółtkiem i proszkiem budyniowym.

2. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozłóż na niej arkusz ciasta filo. Za pomocą pędzelka posmaruj ciasto mlekiem. Połóż na nim drugi arkusz ciasta. Czynność powtarzaj do wykończenia składników.

3. Na tak przygotowanym cieście rozsmaruj masę z serka Philadelphia Light. Kolejno równomiernie rozłóż wiśniową frużelinę. Tak przygotowane ciasto zawiń wzdłuż krótszego boku w roladę.

4. Piecz ciasto przez 30 minut w temperaturze 180°C. Gotowy strudel wystudź i ostrym nożem pokrój na porcje. Podawaj oprószony cukrem pudrem.

Mam ochotę na

Makrela z ziemniakami
Makrela z ziemniakami
czas przygotowania: 15 minut
Karmelizowana pigwa z kremem i kruchym ciastem francuskim
Karmelizowana pigwa z kremem i kruchym ciastem francuskim
czas przygotowania: 25 minut
Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado
czas przygotowania: 20 minut
Serniczki z karmelem, słonym masłem i jabłkami
Serniczki z karmelem, słonym masłem i jabłkami
czas przygotowania: 25 minut
Nadziewane papryczki
Nadziewane papryczki
czas przygotowania: 15 minut