Túrós rétes (strudel węgierski)

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia

Składniki

  • 250 g serka Philadelphia Light
  • 300 g ciasta filo (7 arkuszy)
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g frużeliny wiśniowej
  • 8 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania

1. Serek Philadelphia Light zmiksuj z 4 łyżkami cukru pudru, żółtkiem i proszkiem budyniowym.

2. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozłóż na niej arkusz ciasta filo. Za pomocą pędzelka posmaruj ciasto mlekiem. Połóż na nim drugi arkusz ciasta. Czynność powtarzaj do wykończenia składników.

3. Na tak przygotowanym cieście rozsmaruj masę z serka Philadelphia Light. Kolejno równomiernie rozłóż wiśniową frużelinę. Tak przygotowane ciasto zawiń wzdłuż krótszego boku w roladę.

4. Piecz ciasto przez 30 minut w temperaturze 180°C. Gotowy strudel wystudź i ostrym nożem pokrój na porcje. Podawaj oprószony cukrem pudrem.

Mam ochotę na

Papryka faszerowana a’la rocoto relleno
Papryka faszerowana a’la rocoto relleno
czas przygotowania: 25 minut + czas pieczenia 40 minut
Arancini
Arancini
czas przygotowania: 30 minut
Bajgle śniadaniowe
Bajgle śniadaniowe
czas przygotowania: 15 minut
Sushi z serkiem Philadelphia
Sushi z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 50 minut
Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa
czas przygotowania: 40 minut