Bułeczki cynamonowe z polewą Phily

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 2 godziny 40 minut

Składniki

Cynamonki:

  • 500 g mąki
  • 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 jaja
  • 90 g roztopionego masła

Nadzienie:

  • 60 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 15 g cynamonu

Polewa:

  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (do smaku)

Sposób przygotowania

  1. Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrób, pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub hakiem miksera, aby było miękkie i elastyczne – ok. 10 minut. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ok. 1,5 godziny.
  2. Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj chwilę, pozbywając się pęcherzy powietrza. Podziel na 2 części i rozwałkuj każdą na placki ok. 30×30 cm. Oba placki posmaruj miękkim masłem i posyp mieszanką brązowego cukru z cynamonem. Zawiń jak roladę i pokrój na plasterki o grubości 2-3 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem lub w formie, zachowując odstępy, a następnie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz na złoty kolor przez ok. 20 minut.
  4. W międzyczasie przygotuj polewę. Wszystkie składniki utrzyj na jednolitą masę. W razie potrzebny rozrzedź mlekiem. Po upieczeniu cynamonki polej gotową polewą.

Mam ochotę na

Hünkar beğendi
Hünkar beğendi
czas przygotowania: 50 minut
Szaszłyki krewetkowe z ananasem
Szaszłyki krewetkowe z ananasem
czas przygotowania: 15 minut
Sałatka z makaronem udon
Sałatka z makaronem udon
czas przygotowania: 30 minut
Lasagne z mięsem, cukinią i beszamelem
Lasagne z mięsem, cukinią i beszamelem
czas przygotowania: 2 godziny
Brzoskwinie & Philadelphia w wersji mille-feuille
Brzoskwinie & Philadelphia w wersji mille-feuille
czas przygotowania: 10 minut