Tort naleśnikowy red velvet

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 2,5 godziny

Składniki

Ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanki mąki orkiszowej tortowej
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2,5 łyżki barwnika czerwonego w żelu
  • 1 czubata łyżeczka kakao

Krem

  • 600 g serka Philadelphia Light
  • 100 g masła miękkiego lub Ghee
  • 350 g cukru pudru brązowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj w dużej misce i odstaw na 30 minut. Dzięki temu ciasto troszkę zwiąże.
  2. Mniejszą patelnię (około 20 cm średnicy) z powłoką nieprzywierającą mocno nagrzej i smaż cienkie naleśniki.
  3. Usmażone naleśniki muszą ostygnąć, zanim przełożysz je kremem. W misce połącz połowę serka (w temperaturze pokojowej) z masłem na gładką masę. Dodaj cukier puder, drugą część serka i sok z cytryny.
  4. Przełóż naleśniki cienką warstwą kremu (najlepiej za pomocą silikonowej szpatułki).
  5. Wstaw tort na minimum pół godziny do lodówki, aby stężał.
  6. Przed podaniem: na górę połóż resztę kremu i udekoruj tort owocami.

Mam ochotę na

Serniczki z karmelem, słonym masłem i jabłkami
Serniczki z karmelem, słonym masłem i jabłkami
czas przygotowania: 25 minut
Sałatka nicejska
Sałatka nicejska
czas przygotowania: 20 minut
Jabłkowe churros
Jabłkowe churros
czas przygotowania: 50 minut
Hünkar beğendi
Hünkar beğendi
czas przygotowania: 50 minut
Rolada biszkoptowa z kremem kawowym
Rolada biszkoptowa z kremem kawowym
czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania