Placki z cukinii

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 250 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 400 g cukinii
  • 150 g cebuli
  • 56 g jajka (1 szt.)
  • 45 g mąki pszennej
  • 3 g soli
  • 2 g pieprzu świeżo mielonego
  • 50 ml mleka
  • 10 g szczypiorku do posypania
  • 100 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Umytą cukinię zetrzyj na grubych oczkach, posól i odstaw w miseczce. Po upływie 5 minut porządnie odciśnij z niej wodę. Dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
  2. W osobnej misce zmieszaj mąkę z jajkiem, pieprzem i 50 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem do uzyskania gładkiej masy naleśnikowej. Dodaj cukinię, cebulę i wymieszaj z masą.
  3. Na patelni rozgrzej 1/3 oleju i nakładaj masę po łyżce. W razie potrzeby dolewaj w trakcie smażenia pozostały olej.
  4. Smaż placki przez 2 minuty, a następnie przekładaj na ręcznik papierowy do osuszenia z oleju. Pozostały serek Philadelphia rozrób z mlekiem do uzyskania rzadszej konsystencji.
  5. Serwuj placki z dipem z serka Philadelphia.

Mam ochotę na

Przysmak a’la caprese z serkiem Philadelphia
Przysmak a’la caprese z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 15 minut
Pita z krewetkami w miodzie
Pita z krewetkami w miodzie
czas przygotowania: 30 minut
Perliczka pieczona z figami
Perliczka pieczona z figami
czas przygotowania: 2 godziny
Spanakopita
Spanakopita
czas przygotowania: 40 minut
Sernik czereśniowy na zimno
Sernik czereśniowy na zimno
czas przygotowania: 30 minut oraz czas schłodzenia