Farsz:
Ciasto:
Do podania:
1. Przygotuj ciasto: do miski wsyp przesiane mąki żytnią, pszenną oraz sól. Wlej wodę wymieszaną z olejem i zagnieć ciasto. Z tak przygotowanej masy uformuj kulę i odstaw na 30 minut.
2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na nim posiekaną drobno cebulę. Dodaj purée z ziemniaków i połącz składniki. Zdejmij naczynie z ognia i lekko przestudź zawartość. Kolejno dodaj serek Philadelphia Original, sól, pieprz do smaku i wymieszaj nadzienie.
3. Ciasto przełóż na blat lub stolnicę i uformuj w wałek. Podziel je na osiem części. Każdą z nich wałkuj na cienki, owalny placek, a porcje farszu umieść na środku. Brzegi zawijaj za pomocą palców, zagniataj falbankę z ciasta wokół nadzienia. Gotowe pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piekarnik z termoobiegiem nagrzej do 200°C. Wstaw blaszkę i piecz pierogi przez 10–15 minut. Gotowe przestudź i podawaj z mlekiem.