Pierogi à la karelskie

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia

Składniki

Farsz:

  • 300 g serka Philadelphia Original
  • 300 g purée z ziemniaków
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku

Ciasto:

  • 250 g mąki żytniej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli

Do podania:

  • mleko

Sposób przygotowania

1. Przygotuj ciasto: do miski wsyp przesiane mąki żytnią, pszenną oraz sól. Wlej wodę wymieszaną z olejem i zagnieć ciasto. Z tak przygotowanej masy uformuj kulę i odstaw na 30 minut.

2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na nim posiekaną drobno cebulę. Dodaj purée z ziemniaków i połącz składniki. Zdejmij naczynie z ognia i lekko przestudź zawartość. Kolejno dodaj serek Philadelphia Original, sól, pieprz do smaku i wymieszaj nadzienie.

3. Ciasto przełóż na blat lub stolnicę i uformuj w wałek. Podziel je na osiem części. Każdą z nich wałkuj na cienki, owalny placek, a porcje farszu umieść na środku. Brzegi zawijaj za pomocą palców, zagniataj falbankę z ciasta wokół nadzienia. Gotowe pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Piekarnik z termoobiegiem nagrzej do 200°C. Wstaw blaszkę i piecz pierogi przez 10–15 minut. Gotowe przestudź i podawaj z mlekiem.

Mam ochotę na

Minitorcik à la węgierski
Minitorcik à la węgierski
czas przygotowania: 35 minut
Bezglutenowe naleśniki z sokiem z buraka i serkiem Phily
Bezglutenowe naleśniki z sokiem z buraka i serkiem Phily
czas przygotowania: 40 minut
Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka
czas przygotowania: 20 minut
Gzik z ziemniakami
Gzik z ziemniakami
czas przygotowania: 45 minut
Pankejki czekoladowe
Pankejki czekoladowe
czas przygotowania: 20 minut