Omlet z groszkiem

Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 3 jajka
  • 20 ml mleka
  • 18 g soli
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 10 g masła
  • szczypta pieprzu
  • 200 g serka Philadelphia Light
  • 100 g groszku mrożonego lub świeżego
  • 10 g świeżej mięty
  • 100 g rukoli do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Wstaw wodę do garnka i dodaj 15 g soli. Zagotuj. W gotującej się wodzie blanszuj przez 1 minutę groszek. Odcedź i przelej zimną wodą. Przełóż do miski i rozgnieć widelcem na pastę (zostaw garść do dekoracji).
  2. Dodaj serek Philadelphia Light, szczyptę soli i szczyptę pieprzu oraz posiekane drobno listki mięty (kilka zostaw do dekoracji). Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Wbij jajka do miski, dodaj mleko oraz resztę przypraw i roztrzep delikatnie rózgą.
  4. Rozgrzej olej na patelni i dodaj masło.
  5. Gdy się rozpuści, wlej masę jajeczną i smaż 3 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej.
  6. Przełóż go na talerz i posmaruj ⅔ pasty, następnie złóż na pół i posmaruj resztą pozostałej pasty.
  7. Udekoruj wszystko rukolą, miętą i groszkiem.

Mam ochotę na

Miniplacuszki ziemniaczane
Miniplacuszki ziemniaczane
czas przygotowania: 35 minut
Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki
czas przygotowania: 25 minut i czas chłodzenia
Wołowina zapiekana w cieście francuskim
Wołowina zapiekana w cieście francuskim
czas przygotowania: 75 minut
Bezglutenowy kotlet de volaille z serkiem Phily
Bezglutenowy kotlet de volaille z serkiem Phily
czas przygotowania: 30 minut
Bezowe gniazdka
Bezowe gniazdka
czas przygotowania: 120 minut