Wołowina zapiekana w cieście francuskim

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 75 minut

Składniki

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 125 g serka Philadelphia Original
    1 łyżka stołowa tartego chrzanu
  • 200 g świeżego ciasta francuskiego w płacie
  • 20 g masła klarowanego
  • 5 g mąki
  • 1 jajko
  • 3 g soli
  • 2 g świeżo mielonego pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C. Polędwicę wołową umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i obsmaż mięso z każdej strony po 12-15 minut. Odstaw polędwicę do ostudzenia i rozwiń ciasto francuskie na przygotowanym blacie.
  2. Odkrój dwa dłuższe paski o szerokości 1,5-2 cm. Polędwicę oprósz mąką z każdej strony i ułóż na cieście równolegle do dłuższej krawędzi płatu. Połącz serek Philadelphia z chrzanem i rozsmaruj go na mięsie (gruba warstwa).
  3. Zawiń szczelnie mięso w ciasto i dokładnie zlep krawędzie ciasta. Z pasków ciasta francuskiego uformuj kokardę i dociśnij ją do zawiniętego mięsa.
  4. Posmaruj wierzch ciasta rozbełtanym jajkiem, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut.

Mam ochotę na

Risotto z pieczarkami i cukinią na maśle
Risotto z pieczarkami i cukinią na maśle
czas przygotowania: 40 minut
Sernik pistacjowy dla Mikołaja
Sernik pistacjowy dla Mikołaja
czas przygotowania: 40 minut
Tarta na słodko
Tarta na słodko
czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia i oczekiwania
Tarta jabłkowo-gruszkowa
Tarta jabłkowo-gruszkowa
czas przygotowania: 120 minut
Pascha różana
Pascha różana
czas przygotowania: 120 minut