125 g serka Philadelphia Original
1 łyżka stołowa tartego chrzanu
200 g świeżego ciasta francuskiego w płacie
20 g masła klarowanego
5 g mąki
1 jajko
3 g soli
2 g świeżo mielonego pieprzu
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik do 200°C. Polędwicę wołową umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i obsmaż mięso z każdej strony po 12-15 minut. Odstaw polędwicę do ostudzenia i rozwiń ciasto francuskie na przygotowanym blacie.
Odkrój dwa dłuższe paski o szerokości 1,5-2 cm. Polędwicę oprósz mąką z każdej strony i ułóż na cieście równolegle do dłuższej krawędzi płatu. Połącz serek Philadelphia z chrzanem i rozsmaruj go na mięsie (gruba warstwa).
Zawiń szczelnie mięso w ciasto i dokładnie zlep krawędzie ciasta. Z pasków ciasta francuskiego uformuj kokardę i dociśnij ją do zawiniętego mięsa.
Posmaruj wierzch ciasta rozbełtanym jajkiem, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut.