Sernik z figami

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut (+czas chłodzenia)

Składniki

  • 200 g serka Philadelphia Original
  • 800 g twarogu sernikowego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek żelatyny w proszku
  • spód biszkoptowy do ciasta
  • 4-5 fig

Sposób przygotowania

  1. Prostokątne naczynie wyłóż folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  2. Twaróg i serek (w pokojowej temperaturze) zmiksuj do uzyskania gładkiej puszystej masy.
  3. W międzyczasie przygotuj żelatynę. Wsyp proszek do garnka i zalej niewielką ilością wody. Odstaw na 5 minut. Następnie pogrzej na niskiej temperaturze do rozpuszczenia. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Do zmiksowanych serków dodawaj partiami cukier i dalej miksuj. Pod koniec miksowania wlej żelatynę.
  5. Masę serową wlej do naczynia i odstaw do lodówki na całą noc.
  6. Figi włóż do lodówki.
  7. Rano wyjmij sernik i figi z lodówki. Ułóż sernik na spód biszkoptowy, zdejmij folię. Figi pokrój ostrym nożem i ułóż na wierzchu ciasta.

Mam ochotę na

Masala dosa
Masala dosa
czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania
Tacos
Tacos
czas przygotowania: 20 minut
Sernikobrownie
Sernikobrownie
czas przygotowania: 2 godziny + czas studzenia ciasta
Bezowe gniazdka
Bezowe gniazdka
czas przygotowania: 120 minut
Tartinki śledziowe
Tartinki śledziowe
czas przygotowania: 15 minut