Komosanka z gruszkami

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 100 g komosy ryżowej
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 150 g serka Philadelphia Original
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • kilka orzechów pekan
  • 2 kleksy serka

Sposób przygotowania

1. Opłucz komosę ryżową pod bieżącą wodą, a następnie przełóż do garnka. Dodaj mleko i szczyptę soli. Gotuj na średnim ogniu, aż komosa wchłonie całe mleko i będzie miękka, około 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj miód i wymieszaj. Odstaw na chwilę, aby komosa mogła odpocząć.
2. Umyj gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w plastry. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier brązowy i mieszaj, aż się rozpuści i zacznie się karmelizować. Dodaj plastry gruszek i smaż na średnim ogniu, aż gruszki zmiękną i pokryją się karmelem, około 5 minut. Posyp cynamonem i odstaw na bok.
3. W misce wymieszaj serek Philadelphia z jogurtem naturalnym i ekstraktem waniliowym, aż masa będzie gładka i kremowa.
4. Do ugotowanej komosy ryżowej dodaj przygotowaną masę z serka Philadelphia i jogurtu. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, tworząc kremową konsystencję.
5. Do miseczek nałóż porcję komosy połączonej z masą serową. Na wierzchu ułóż karmelizowane gruszki. Posyp orzechami pekan i wyłóż kleks serka.

Mam ochotę na

Serek Philadelphia z boczkiem, cukinią i sosem carbonara
Serek Philadelphia z boczkiem, cukinią i sosem carbonara
czas przygotowania: 5 minut
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
czas przygotowania: 75 minut
Kruche rurki z kremem
Kruche rurki z kremem
czas przygotowania: 1 godzina
Lasagne z mięsem, cukinią i beszamelem
Lasagne z mięsem, cukinią i beszamelem
czas przygotowania: 2 godziny
Pingwiny z oliwek i serka Philadelphia
Pingwiny z oliwek i serka Philadelphia
czas przygotowania: 15 minut