Pingwiny z oliwek i serka Philadelphia

Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia30 minut na schłodzenie serka

Składniki

  • 15 małych herbatników
  • 30 czarnych oliwek
  • 5 plasterków marchewki
  • 1 opakowanie serka Philadelphia Original

Sposób przygotowania

1. Serek Philadelphia włóż na 30 minut do zamrażalnika.
2. W tym czasie wybierz 15 największych oliwek i 15 mniejszych (z ładną dziurką po drylowaniu – na główkę pingwinka). Większe oliwki przekrój wzdłuż na pół.
3. Plastry marchewek pokrój na pół. Z jednej połówki wytnij 4 trójkąciki na łapki, a z drugiej 8 drobniejszych na dzióbki.
4. Wyjmij serek z zamrażalki i łyżką do drylowania melona uformuj z niego małe półkule.
5. Połóż uformowany serek na herbatniku (bliżej jednej z krótszych krawędzi ), dołóż po bokach połówki większej oliwki, aby powstały skrzydełka.
6. Mniejszą oliwkę połóż nad tułowiem pingwina (dziurką do góry). Do dziurki włóż dzióbek z marchewki.
7. Na dole do brzuszka z serka przyłóż łapki.

Mam ochotę na

Tarta z frużeliną wiśniową
Tarta z frużeliną wiśniową
czas przygotowania: 50 minut
Matcha missu
Matcha missu
czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Focaccia di recco
Focaccia di recco
czas przygotowania: 50 minut
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
czas przygotowania: 25 minut
Zupa z czerwonej kapusty
Zupa z czerwonej kapusty
czas przygotowania: 30 minut