1. Serek Philadelphia włóż na 30 minut do zamrażalnika.
2. W tym czasie wybierz 15 największych oliwek i 15 mniejszych (z ładną dziurką po drylowaniu – na główkę pingwinka). Większe oliwki przekrój wzdłuż na pół.
3. Plastry marchewek pokrój na pół. Z jednej połówki wytnij 4 trójkąciki na łapki, a z drugiej 8 drobniejszych na dzióbki.
4. Wyjmij serek z zamrażalki i łyżką do drylowania melona uformuj z niego małe półkule.
5. Połóż uformowany serek na herbatniku (bliżej jednej z krótszych krawędzi ), dołóż po bokach połówki większej oliwki, aby powstały skrzydełka.
6. Mniejszą oliwkę połóż nad tułowiem pingwina (dziurką do góry). Do dziurki włóż dzióbek z marchewki.
7. Na dole do brzuszka z serka przyłóż łapki.