Mleczna kanapka

Ilość porcji: 9
Czas przygotowania: 45 minut + 30 minut chłodzenia

Składniki

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka Philadelphia Original
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Jajka ubij z 5 łyżkami cukru i solą na puszystą masę.
  2. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiej przez sito i połącz delikatnie z masą jajeczną.
  3. Ciasto przelej na blachę o wymiarach 20 x 15 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piecz przez 15 minut lub do suchego patyczka.
  4. Śmietankę i serek ubij na sztywną masę razem z 3 łyżkami cukru.
  5. Upieczony i wystudzony biszkopt przetnij i nasącz wodą z sokiem z cytryny. Przełóż masą śmietanową i przykryj górną częścią biszkoptu.
  6. Ciasto schłodź w lodówce przez 30 minut. Podawaj pokrojone na prostokątne kawałki.

Mam ochotę na

Kolorowe kanapki
Kolorowe kanapki
czas przygotowania: 15 minut
Serniczki z karmelem, słonym masłem i jabłkami
Serniczki z karmelem, słonym masłem i jabłkami
czas przygotowania: 25 minut
Talarki pumpernikla z wędzonym pstrągiem tęczowym
Talarki pumpernikla z wędzonym pstrągiem tęczowym
czas przygotowania: 20 minut
Burger z awokado
Burger z awokado
czas przygotowania: 15 minut
Zupa krem z batata z chipsem z boczku
Zupa krem z batata z chipsem z boczku
czas przygotowania: 35 minut