Czas przygotowania:
45 minut + 30 minut chłodzenia
Składniki
5 jajek
5 łyżek cukru
1 szczypta soli
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
200 ml śmietanki 36%
250 g serka Philadelphia Original
3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
Jajka ubij z 5 łyżkami cukru i solą na puszystą masę.
Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiej przez sito i połącz delikatnie z masą jajeczną.
Ciasto przelej na blachę o wymiarach 20 x 15 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piecz przez 15 minut lub do suchego patyczka.
Śmietankę i serek ubij na sztywną masę razem z 3 łyżkami cukru.
Upieczony i wystudzony biszkopt przetnij i nasącz wodą z sokiem z cytryny. Przełóż masą śmietanową i przykryj górną częścią biszkoptu.
Ciasto schłodź w lodówce przez 30 minut. Podawaj pokrojone na prostokątne kawałki.