Nagrzej piekarnik do 175°C. Miękkie masło ucieraj z serkiem Philadelphia, cukrem i esencją waniliową, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaj po jednym jajku i dokładnie wymieszaj.
W osobnej misce przesiej 350 g mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz solą. Zmieszaj ze sobą suche i mokre składniki. Podziel powstałą masę na dwie części – jedną z nich przelej do drugiej miski.
Zblenduj truskawki i dodaj wraz z pozostałą mąką do jednej części ciasta, po czym dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia posmaruj masłem. Dodawaj do formy po łyżce masy waniliowej i truskawkowej, naprzemiennie, w tym samym miejscu. Pod koniec użyj wykałaczki do zrobienia wzorków marmurkowania.
Piecz przez 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem w najgłębszym miejscu formy, czy nie ma zakalca. Wystudź ciasto.
W międzyczasie przygotuj polewę – wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Polej nią ciasto i wstaw do lodówki na 20 minut.