Babka wielkanocna

Ilość porcji: 18
Czas przygotowania: 120 minut

Składniki

  • 220 g serka Philadelphia Original
  • 200 g masła + 5 g do posmarowania formy
  • 5 jajek kl. L
  • 80 g truskawek
  • 350 g cukru
  • 375 g mąki uniwersalnej
  • 2 ml esencji waniliowej
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 1 g soli

Polewa:

  • 125 g serka Philadelphia Light
  • 60 g masła
  • 120 g cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 175°C. Miękkie masło ucieraj z serkiem Philadelphia, cukrem i esencją waniliową, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaj po jednym jajku i dokładnie wymieszaj.
  2. W osobnej misce przesiej 350 g mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz solą. Zmieszaj ze sobą suche i mokre składniki. Podziel powstałą masę na dwie części – jedną z nich przelej do drugiej miski.
  3. Zblenduj truskawki i dodaj wraz z pozostałą mąką do jednej części ciasta, po czym dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia posmaruj masłem. Dodawaj do formy po łyżce masy waniliowej i truskawkowej, naprzemiennie, w tym samym miejscu. Pod koniec użyj wykałaczki do zrobienia wzorków marmurkowania.
  4. Piecz przez 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem w najgłębszym miejscu formy, czy nie ma zakalca. Wystudź ciasto.
  5. W międzyczasie przygotuj polewę – wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Polej nią ciasto i wstaw do lodówki na 20 minut.

Mam ochotę na

Cytrynowy tort z serkiem Phily
Cytrynowy tort z serkiem Phily
czas przygotowania: 3 godz.
Omlet cesarski
Omlet cesarski
czas przygotowania: 20 minut
Tarta marakuja
Tarta marakuja
czas przygotowania: 8 godzin
Pasta z wędzonego pstrąga
Pasta z wędzonego pstrąga
czas przygotowania: 20 minut
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Ciasto czekoladowe z gruszkami
czas przygotowania: 60 minut