Ciasto pomarańczowe

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki

Ciasto:
• 200 g mąki pszennej
• 150 g cukru
• 2 jajka
• 100 ml oleju roślinnego
• 1 pomarańcza
• 100 g serka Philadelphia Original
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• ¼ łyżeczki soli

Krem:
• 150 g serka Philadelphia Original
• 50 g miękkiego masła
• 2-3 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka zblendowanej pomarańczy

Do dekoracji:
• plastry świeżej pomarańczy
• starta skórka z pomarańczy
• świeży rozmaryn

Sposób przygotowania

Ciasto:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuść formę keksową i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaj olej, 100 g serka i obraną, zblendowaną pomarańczę. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  5. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając tylko do momentu połączenia.
  6. Przełóż masę do formy i piecz przez 50-55 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy.
  7. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Krem:

  1. W misie miksera ubij masło z cukrem pudrem na puszystą masę.
  2. Dodaj 150 g serka oraz łyżkę zblendowanej pomarańczy, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dekoracja:

  1. Na wystudzone ciasto nałóż warstwę kremu.
  2. Posyp startą skórką z pomarańczy.
  3. Udekoruj plastrami pomarańczy i rozmarynem.

Mam ochotę na

Szpinakowe muffiny
Szpinakowe muffiny
czas przygotowania: 40 minut + czas studzenia
Sałatka z kaszą bulgur i buraczkami
Sałatka z kaszą bulgur i buraczkami
czas przygotowania: 30 minut
Gulasz indyjski
Gulasz indyjski
czas przygotowania: 35 minut
Trdelník
Trdelník
czas przygotowania: 35 minut + czas oczekiwania i pieczenia
Kotleciki jaglane z dipem serkowo-cytrynowym
Kotleciki jaglane z dipem serkowo-cytrynowym
czas przygotowania: 40 minut