Tarta z boczkiem i karmelizowaną cebulą

Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 2:30 minut

Składniki

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 100 g parmezanu startego
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli

Masa:

  • 1 opakowanie serka Philadelphia Original
  • 75 ml śmietany 30-36%
  • 2 jajka
  • 200 g boczku w kawałkach
  • cebula czerwona
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka cukru brązowego
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

Ze wszystkich składników na ciasto zagnieć (ręcznie lub robotem kuchennym) kruche ciasto. Zawiń w folię i włóż na minimum godzinę do lodówki. W tym czasie usmaż boczek na złoto. Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na maśle. Jak troszkę zmięknie dodaj cukier i ocet balsamiczny. Duś jeszcze około 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra/dół). Ciasto z lodówki pokrój na plastry i wyłóż nimi dokładnie formę do tarty. Ponakłuwaj spód widelcem dość gęsto. Ciasto włóż do piekarnika na 15 minut lub do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj ok. 20-30 minut, a potem wyłóż na nie masę.

Przygotowanie – masa:
Na ostudzonym cieście połóż cebulę i boczek. W misce połącz serek Philadelphia, śmietanę i jajka. Masą zalej ciasto z cebulą i boczkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni około 20-30 minut aż serek delikatnie się zarumieni. Podawaj na ciepło lub zimno.

Mam ochotę na

Ekspresowy serniczek ze słonym karmelem
Ekspresowy serniczek ze słonym karmelem
czas przygotowania: 20 minut
Ciasteczka migdałowe z kremem Matcha
Ciasteczka migdałowe z kremem Matcha
czas przygotowania: 15 minut
Karp w kremowym sosie
Karp w kremowym sosie
czas przygotowania: 30 minut
Pad thai
Pad thai
czas przygotowania: 25 minut
Frytki z batatów
Frytki z batatów
czas przygotowania: 25 minut