Strona główna
Przepisy
Produkty
Książki kucharskie
Przelicznik kulinarny
Akcje promocyjne
O marce
Dla profesjonalistów
Strona główna
Przepisy
Produkty
Książki kucharskie
Przelicznik kulinarny
Akcje promocyjne
O marce
Dla profesjonalistów
< Wróć do wszystkich przepisów
Podziel się
Kluski z makiem
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania:
30 minut
Składniki
500 g serka Philadelphia Original
750 g ziemniaków
120 g maku
220 ml mleka + 50 ml mleka do ziemniaków
24 g cukru
4 g cukru wanilinowego
90 g miodu
1 pomarańcza
80 g żurawiny
Sposób przygotowania
Mak zalej 220 ml mleka i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.
Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
Odciśnij mak przez gazę.
Ubij ziemniaki z makiem, dodaj cukier oraz pozostałe mleko. Z powstałej masy uformuj długi wałek i odcinaj nożem 2-centymetrowe kawałki.
Zagotuj wodę w garnku i wrzuć kluski na wrzątek. Wyławiaj je po minucie od wypłynięcia.
Sparz pomarańczę, zetrzyj skórkę, a potem wyciśnij sok. Wymieszaj w misce serek Philadelphia z cukrem wanilinowym oraz świeżym sokiem z pomarańczy.
Rozsmaruj serek na dnie głębokiego talerza i nałóż kluseczki. Posyp je żurawiną i skórką z pomarańczy, a następnie polej miodem.
Znajdź podobne dania:
Philadelphia Original
Nabiał
Boże Narodzenie i sylwester
Kuchnia polska
Dania główne
Mleko
Mam ochotę na
Szukaj
Grillowana ośmiorniczka
czas przygotowania: 2,5 godziny
Kotleciki orzechowe z kapustą na miodzie i żurawinowym serkiem
czas przygotowania: 90 minut
Lava cake – fondant czekoladowy
czas przygotowania: 30 minut
Kotleciki jagnięce z dipem à la tzatziki
czas przygotowania: 15 minut
Serniczki z karmelem, słonym masłem i jabłkami
czas przygotowania: 25 minut