Żur podany z pieczywem z serkiem Phily

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

  • 180 g serka Philadelphia Original
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 3 bułki pszenne ciemne na zakwasie
  • 6 jajek
  • zakwas żytni na żurek
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • liście laurowe
  • suszony i świeży majeranek
  • pieprz czarny ziarnisty
  • pieprz ziołowy mielony
  • szczypiorek
  • sól
  • 1,5 l wody

Sposób przygotowania

  1. Na suchej patelni podpraż pokrojone w kawałki cebule.
  2. Do garnka wlej 1,5 wody. Dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu, suszony majeranek, podprażone kawałki cebuli oraz pokrojony czosnek i marchewkę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut. Następnie przecedź wywar przez drobne sito.
  3. Do zupy dodaj zakwas (ilość odpowiednią na 1,5 l wody, w zależności od zakwasu około 300 ml), gotuj 3 minuty. Dopraw zupę śmietaną, solą i odstaw w ciepłe miejsce.
  4. Ugotuj jajka (5-6 minut), a następnie obierz ze skorupek.
  5. Serek Philadelphia Original wymieszaj z chrzanem. Ciemne bułki na zakwasie przekrój, posmaruj grubo chrzanowym serkiem i posyp szczypiorkiem.
  6. Podgrzej żurek. Podawaj z jajkiem oraz bułką z chrzanowym serkiem. Udekoruj ziołowym pieprzem i szczypiorkiem oraz świeżym majerankiem.

Mam ochotę na

Pizza na spodzie z kalafiora
Pizza na spodzie z kalafiora
czas przygotowania: 45 minut
Sernik z piankami
Sernik z piankami
czas przygotowania: 220 minut
Pumpernikiel z serkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami
Pumpernikiel z serkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami
czas przygotowania: 15 minut
Paszteciki bożonarodzeniowe
Paszteciki bożonarodzeniowe
czas przygotowania: 135 minut
Karmelizowana pigwa z kremem i kruchym ciastem francuskim
Karmelizowana pigwa z kremem i kruchym ciastem francuskim
czas przygotowania: 25 minut