Zupa kurkowa ze smażonymi kurkami

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

Zupa:

300 g świeżych kurek (oczyszczonych)
1 cebulka szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
170 g serka Philadelphia z ziołami
100 ml śmietanki 30% (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny

Do podania:

kilka listków tymianku lub natki do dekoracji

Sposób przygotowania

Zupa:

  1. Na maśle z oliwą podsmaż przez 2–3 minuty połowę kurek, aż lekko się zrumienią. Odłóż je na później – do podania zupy.
  2. W tym samym garnku zeszklij drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj resztę kurek i smaż 3–4 minuty. Zalej całość bulionem, dopraw solą i pieprzem, gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.
  3. Po ugotowaniu zmiksuj całość blenderem na gładki krem. Dodaj 150 g serka z ziołami i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, wlej śmietankę i podgrzewaj jeszcze chwilę, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj sok z cytryny dla wyostrzenia smaku.

Podanie:

  1. Podawaj gorącą zupę z porcją smażonych kurek i serka na wierzchu. Udekoruj świeżym tymiankiem lub natką pietruszki.

Mam ochotę na

Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado
czas przygotowania: 20 minut
Grecka zupa cytrynowa
Grecka zupa cytrynowa
czas przygotowania: 40
Roladki z indyka po toskańsku
Roladki z indyka po toskańsku
czas przygotowania: 45 minut
Ryż na mleku z serkiem Philadelphia, pieczonymi truskawkami, kruszonką i macierzanką cytrynową
Ryż na mleku z serkiem Philadelphia, pieczonymi truskawkami, kruszonką i macierzanką cytrynową
czas przygotowania: 25 minut
Sushi lunch box
Sushi lunch box
czas przygotowania: 45 minut