Túrós rétes (strudel węgierski)

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia

Składniki

  • 250 g serka Philadelphia Light
  • 300 g ciasta filo (7 arkuszy)
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g frużeliny wiśniowej
  • 8 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania

1. Serek Philadelphia Light zmiksuj z 4 łyżkami cukru pudru, żółtkiem i proszkiem budyniowym.

2. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozłóż na niej arkusz ciasta filo. Za pomocą pędzelka posmaruj ciasto mlekiem. Połóż na nim drugi arkusz ciasta. Czynność powtarzaj do wykończenia składników.

3. Na tak przygotowanym cieście rozsmaruj masę z serka Philadelphia Light. Kolejno równomiernie rozłóż wiśniową frużelinę. Tak przygotowane ciasto zawiń wzdłuż krótszego boku w roladę.

4. Piecz ciasto przez 30 minut w temperaturze 180°C. Gotowy strudel wystudź i ostrym nożem pokrój na porcje. Podawaj oprószony cukrem pudrem.

Mam ochotę na

Rolada z ciasta dyniowego
Rolada z ciasta dyniowego
czas przygotowania: 60 minut
Chaczapuri
Chaczapuri
czas przygotowania: 2 godziny
Portugalskie kotleciki z dorsza pastéis de bacalha
Portugalskie kotleciki z dorsza pastéis de bacalha
czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia 1 godzina
Zupa rybna
Zupa rybna
czas przygotowania: 45 minut
Mleczna kanapka
Mleczna kanapka
czas przygotowania: 45 minut + 30 minut chłodzenia