Wszystkie składniki doprowadź do temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Przygotuj spód czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuść serek Philadelphia Milka i odstaw do lekkiego ostudzenia. W misce ubij jajka z cukrami na puszystą, jasną masę i wymieszaj ją z przestudzonym serkiem. Zmieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Połącz wilgotne składniki z suchymi.
Wyłóż dno tortownicy (o średnicy 21cm) papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Przelej masę do tortownicy i piecz przez 40 minut (bez termoobiegu). Upewnij się przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest upieczone i odstaw je do wystudzenia. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150°C.
W tym czasie roztop masło w kąpieli wodnej. Serek Philadelphia Original dokładnie wymieszaj z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną oraz płynnym masłem. W drugiej misce ubijaj za pomocą miksera jajka z cukrami, aż znacznie zwiększą swoją objętość i będą miały jaśniejszy kolor. Wymieszaj delikatnie obydwie masy ze sobą.
Natłuść tortownicę pozostałym masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy i piecz przez 1 godzinę 40 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto w zamkniętym piekarniku przez 2 godziny. Na wierzchu sernika ułóż pianki i przypieczje przy pomocy palnika (lub pod grillem w piekarniku), a następnie posyp jadalnym brokatem.