Sernik z piankami

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 220 minut

Składniki

  • 800 g serka Philadelphia Original
  • 8 jajek
  • 180 g masła + 3 g
  • 150 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 12 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej

Spód czekoladowy

  • 125 g serka Philadelphia Milka
  • 2 jajka
  • 130 g cukru
  • 110 g mąki
  • 25 g kakao
  • 4 g cukru wanilinowego
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 3 g masła

Dodatki

  • 70 g pianek marshmallows
  • 3 g jadalnego złotego brokatu

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki doprowadź do temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. Przygotuj spód czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuść serek Philadelphia Milka i odstaw do lekkiego ostudzenia. W misce ubij jajka z cukrami na puszystą, jasną masę i wymieszaj ją z przestudzonym serkiem. Zmieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Połącz wilgotne składniki z suchymi.
  3. Wyłóż dno tortownicy (o średnicy 21cm) papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Przelej masę do tortownicy i piecz przez 40 minut (bez termoobiegu). Upewnij się przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest upieczone i odstaw je do wystudzenia. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150°C.
  4. W tym czasie roztop masło w kąpieli wodnej. Serek Philadelphia Original dokładnie wymieszaj z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną oraz płynnym masłem. W drugiej misce ubijaj za pomocą miksera jajka z cukrami, aż znacznie zwiększą swoją objętość i będą miały jaśniejszy kolor. Wymieszaj delikatnie obydwie masy ze sobą.
  5. Natłuść tortownicę pozostałym masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy i piecz przez 1 godzinę 40 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto w zamkniętym piekarniku przez 2 godziny. Na wierzchu sernika ułóż pianki i przypieczje przy pomocy palnika (lub pod grillem w piekarniku), a następnie posyp jadalnym brokatem.

Mam ochotę na

Rolada cukiniowa
Rolada cukiniowa
czas przygotowania: 40 minut (+ czas chłodzenia)
Tort naleśnikowy red velvet
Tort naleśnikowy red velvet
czas przygotowania: 2,5 godziny
Panzanella
Panzanella
czas przygotowania: 30 minut
Fiadone
Fiadone
czas przygotowania: 1 godzina i 8 godzin chłodzenia w lodówce
Minitorcik à la węgierski
Minitorcik à la węgierski
czas przygotowania: 35 minut