Deser chia w kokosie z serkiem, borówkami i jeżynami
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania:
10 minut + chłodzenie przez noc
Składniki
Pudding chia:
200 ml napoju kokosowego (niesłodzonego lub lekko słodzonego)
4 łyżki nasion chia
125 g serka Philadelphia Light
1 łyżka syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie)
Do podania:
świeże borówki i jeżyny (garść)
połówki kokosa (lub małe miseczki)
wiórki kokosowe (lub świeża mięta)
Sposób przygotowania
Pudding chia:
Wymieszaj nasiona chia z napojem kokosowym i (opcjonalnie) syropem klonowym lub miodem.
Odstaw na 10 minut, po czym jeszcze raz dobrze zamieszaj i wstaw do lodówki na min. 4 godziny lub najlepiej na noc, aż nasiona napęcznieją i utworzą kremowy pudding.
W osobnej miseczce wymieszaj serek z odrobiną napoju kokosowego, by był bardziej aksamitny i lekko kokosowy w smaku.
Podanie:
Do połówki kokosa (lub miseczki) nałóż warstwę serka, a następnie pudding chia. Udekoruj świeżymi borówkami i jeżynami.