Polenta z serkiem i borowikami

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 300 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 400 g borowików świeżych lub mrożonych
  • 1 szkl. kaszki kukurydzianej
  • 50 g startego parmezanu
  • 100 ml oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Grzyby oczyść (jeśli wykorzystujesz świeże), pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj przetarty czosnek i oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane grzyby wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut.

2. Kaszkę kukurydzianą ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Dodaj do niej starty parmezan oraz 100 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem. Dokładnie wymieszaj.

3. Polentę podawaj z pieczonymi grzybami. Każdą porcję udekoruj posiekaną natką pietruszki oraz 50 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem.

Mam ochotę na

Brzoskwinie & Philadelphia w wersji mille-feuille
Brzoskwinie & Philadelphia w wersji mille-feuille
czas przygotowania: 10 minut
Sernikobrownie
Sernikobrownie
czas przygotowania: 2 godziny + czas studzenia ciasta
Pstrąg z pomarańczami w ziołowym pesto
Pstrąg z pomarańczami w ziołowym pesto
czas przygotowania: 40 minut
Zupa krem z awokado
Zupa krem z awokado
czas przygotowania: 35 minut
Cytrynowo-kokosowa tarta z serkiem Philadelphia
Cytrynowo-kokosowa tarta z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 1 godzina