Chłodnik rzodkiewkowy

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 400 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 330 g rzodkiewek
  • 20 ml soku z buraków
  • 600 ml mleka
  • 8 g czosnku
  • 3 g czarnuszki
  • 2 g kiełków pora
  • 2 g kiełków rzodkiewki
  • 2 g soli
  • 1 g czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Umyj dokładnie rzodkiewki, usuń łodygi oraz listki, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki, posól i odstaw na 10 minut.
  2. Po tym czasie odciśnij wodę ze startych rzodkiewek. Do wysokiego naczynia przełóż serek Philadelphia ze szczypiorkiem, mleko, wyciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz rzodkiewki. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Dodaj sok z buraków. Serwuj chłodnik w miseczkach, ozdobiony kiełkami pora oraz rzodkiewki i posypany nasionami czarnuszki.

Mam ochotę na

Czekoladowe tiramisu
Czekoladowe tiramisu
czas przygotowania: 15 minut + 30 minut chłodzenia
Kanapki z chleba żytniego z pomidorami i malinami
Kanapki z chleba żytniego z pomidorami i malinami
czas przygotowania: 10 minut
Ciasteczka dla Mikołaja
Ciasteczka dla Mikołaja
czas przygotowania: 90 minut
Arancini
Arancini
czas przygotowania: 30 minut
Faszerowane patisony
Faszerowane patisony
czas przygotowania: 50 minut